Basisverzekering

In veel gevallen is de basis- ziektekostenverzekering een verplichte verzekering, die zelfs indien nodig kan worden afgedwongen. Een reden voor deze strikte regelgeving is het beschermen van de mensen tegen zichzelf. Verzekeringen kosten immers geld en men merkt pas dat men ze nodig heeft als het te laat is. Met andere woorden: iemand kan een verzekering weigeren omdat hij of zij kerngezond is en geen zin heeft om ca. 100 euro per maand te betalen. Echter: op het moment dat deze persoon onverhoopt zorg nodig heeft en een flinke ziekenhuisrekening krijgt, zal hij of zij waarschijnlijk wensen dat hij zich wel verzekerd had.

Er zijn 4 soorten zorgverzekeringen: Restitutie, Combinatie, Natura en Budget

 

Met een restitutiepolis heb je een volledig vrije zorgkeuze. Dit houdt in dat je naar iedere zorgverlener kunt zonder dat je bij moet betalen. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met contracten. Gaat het om zorg vanuit de basisverzekering? Dan betaal je wel altijd eerst je eigen risico.

Let op: ga je naar een dure privékliniek waardoor je overdreven hoge zorgkosten hebt? Dan kan de verzekeraar besluiten dat je niet de hele rekening vergoed krijgt. 

 

Een combinatiepolis lijkt heel erg op een restitutiepolis. Je hebt namelijk een vrije zorgkeuze en je kunt vaak naar alle zorgverleners toe. Dit verschilt alleen per zorgsoort. Bijvoorbeeld: je kunt wel naar alle ziekenhuizen, maar niet naar alle klinieken. Bij een combinatiepolis heeft de zorgverzekeraar wel contracten afgesloten met zorgverleners. 

 

Heb je een naturapolis? Dan moet je goed kijken naar de contracten die je zorgverzekeraar met zorgverleners heeft afgesloten. Als je bijvoorbeeld naar een zorgverlener gaat die niet-gecontracteerd is, vergoedt de verzekeraar de rekening niet helemaal. Vaak moet je dan een groot deel van de kosten zelf betalen.

 

Net als bij de naturapolis heeft een verzekeraar met een budgetpolis contracten afgesloten met zorgverleners. Als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, krijg je gewoon je hele rekening vergoed. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener, dan moet je vaak een groot deel van de rekening zelf betalen.

In tegenstelling tot de naturapolis is het aanbod van gecontracteerde zorgverleners bij budgetverzekeraars nog kleiner. Kijk hier dus goed naar voordat je een zorgverzekering afsluit.